Det bästa är att jag lärt känna Klara!

Stockholm Sport Academy

Det bästa är att jag lärt känna Klara!

Majken och Klara har tränat parkour i nästan en vecka när jag träffar dem. Detta är bådas första parkourläger och det är väldigt nöjda hittills. ”Det bästa med det här lägret är att jag lärt känna Majken” säger Klara. Majken nickar instämmande och säger ” man träffar många nya kompisar här men roligaste är att jag träffat Klara såklart”.

För båda två var det en självklarhet att sporta på höstlovet. ”Jag ville gärna gå på ett sportläger på höstlovet men visste inte riktigt inom vilken sport. Sen så hittade pappa ett parkourläger på internet och jag kände direkt att jag

Stockholm Sport Academy

Majken gör en “Kong”

ville gå. Jag har gått på gymnastik tidigare och det är lite liknande” säger Majken. Klara hörde också om parkourlägret via sina föräldrar. ”Jag har gått och tänkt på att det skulle vara kul att testa parkour och när jag fick höra om lägret så kändes det som ett perfekt tillfälle att prova på” berättar Klara.

”Man kan säga att jag har testat parkour förut fast jag inte riktigt har förstått att det var parkour jag har tränat” berättar Klara när jag frågor om tjejerna har tränat tidigare. ”Det finns en stor sten nära där jag bor. Den stenen har jag försökt hoppa över, men det har inte gått så bra. Nu efter det här lägret så tror jag att jag kommer klara att hoppa över stenen” fortsätter Klara.

Majken berättar att första gången hon fick höra om parkour var genom ”Alex testar på”. Det är ett barnprogram på Barnkanalen som handlar om att programledare Alex testar nya saker. En av sakerna han har testat är parkour. Parkour såg väldigt roligt ut tyckte Majken och ville gärna testa själv.

Tjejerna har mycket träningsvärk när jag träffar dem. De har tränat hårt och lärt sig massor av nya coola trix under veckan. ”Jag har lärt mig göra en Kong. Den är svår och jag är väldigt stolt över att jag klarade den” säger Majken. ”Jag kan inte Kong men jag har lärt mig ett trix som jag inte kommer ihåg namnet på. Man tar i alla fall upp vänster fot och höger hand på en plint. Höger foten kryper sedan under vänster benet och det blir som ett stort steg bort från plinten.

Klara tar sig över hindren!

Klara tar sig över hindren!

Min tränare brukar säga att jag ska tänka att jag först bygger en tunnel och sedan kommer tåget under” berättar Klara. Efter intervjun kom Klara på att trixet heter Step-Thru.

Majken och Klara berättar att det nästan bara är killar med på lägret. Jag frågar dem om de tror att det finns någon anledning till att det är så. ”Jag säger inte att det här är sant, men i många filmer så är det killarna som sportar och tjejerna sitter mest och tittar på. Och jag tror att det har blivit så här. Killarna väljer parkour för att det är coolt medan tjejer kanske istället väljer dansläger. Jag säger inte att killarna här vill att tjejer bara ska titta på, men jag tror att många tjejer väljer andra sporter än parkour på grund av att vi nästa bara ser killar hålla på med det på TV” förklarar Klara.

”Förr i tideStockholm Sport Academyn, och kanske lite idag också, går killarna först och tjejerna sist. Killarna får det som är störst och tjejerna tar det som är lite mindre. Det är därför jag tror att många sporter har blivit kill-sporter” lägger Majken till.

Jag frågar dem kring hur vi kan göra för att fler tjejer ska vara med på kommande parkourläger. Majken är snabb och säger ”Att vi pratar om det när vi kommer tillbaka till skolan. Till exempel att jag berättar för mina tjejkompisar att jag varit på parkourläger och att det vara jättekul”. Klara har också en idé ”Kanske att alla killar här får ta med sig en flickkompis en dag och så får hon testa parkour”.

Både Majken och Klara kommer fortsätta träna parkour efter lägret. De tror att de mest kommer göra det på egen hand och med kompisar. Klara kommer köra vidare på egen hand på vägen till skolan och på skolgården. Majken kommer precis som Klara att fortsätta träna på egen hand. Båda ger tummen upp till att vara med på fler parkourläger i framtiden!

 


Frida Stockholm Sport Academy

Frida Retsloff